23.4.16. Zmajurjevo u Parku Ribnjak

Dramatična priča mučenika sv. Jurja koji je ubijen jer se nije htio odreći kršćanstva, poznata je po velikom činu ubijanja zmaja
koji je terorizirao stanovnike Loda/Silena. Junaštvo sv. Jurja obilježeno je u ikonografiji kroz lik vojnika koji ubija zmaja. Grad Zagreb već veliča taj trenutak spomenikom autora Dominika Rittera von Fernkorna na vrlo vidljivoj lokaciji Trga maršala Tita zbog čega je tema vizualno poznata građanima Zagreba.

Kulturno-obrazovni spektakl u organizaciji zagrebačkih centara za kulturu
smješten u parku Ribnjak bit će manifestacija oživljavanja povijesti koja prelazi ograničenja uobičajenog paljenja krijesa. Integrirati će kostimiranu predstavu jurjevske tematike obogaćene svjetlosnim efektima te pratnjom glazbenog ansambla pored srednjovjekovnog kampa koji pruža mjesto za cjelodnevno obrazovanje, boravak i zabavu svih dobnih skupina. Djeca i roditelji ovdje će učiti o povijesti na kreativnim radionicama i iskusiti povijesni način života kroz srednjovjekovnu ugostiteljsku ponudu. Park Ribnjak, savršeno je okružje za obilježavanje početka proljeća i buđenja prirode bez kojeg bi i najveća predstava na otvorenom bila nepotpuna. Zato, uz suradnju zagrebačkih centara za kulturu, Parka i privatnih partnera, možemo pružiti građanima i posjetiteljima nezaboravno iskustvo oživljene povijesti i suvremene umjetnosti.

brošura