MMXVI – 2016. 1. koncert u ciklusu 21.3.2016.

MMXVI. – 1. koncert

u 20 sati / na europski dan rane glazbe

Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“

Kamenita 3, Zagreb

 

 

Canzoni dall’amore di lontano – 1. koncert

ponedjeljak, 21. ožujka 2016. u 20 sati

Ansambl za ranu glazbu Minstrel

 

Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“. Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“ su u Zagrebu utemeljili 16. studenoga 1905. godine Emilij pl. Laszowski i dr. Velimir Deželić st. sa željom da ova izrazito hrvatska i domoljubna kulturna udruga bude potpuno slobodna od svake političke stranke. Osebujno ime odabrano je po uzoru na Ordo equestris draconis (Red zmajskih vitezova) hrvatsko-ugarskog kralja Sigismunda, utemeljen 1408. u kojem su prvotno pretežno bili Hrvati. Znakom Družbe postao je zlatni zmaj zelenih krila koji čuva štit s povijesnim hrvatskim grbom, a zaštitnik je sv. Juraj Mučenik, dok je Družbino geslo Pro aris et focis Deo propitio (Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći). Prvo veliko djelo Družba je ostvarila u Zagrebu spasivši od rušenja jedan od simbola Zagreba, posljednja očuvana gradska vrata podignuta sredinom XIII. stoljeća, Kamenita vrata. Družba je taj drevni objekt obnovila u više navrata: 1907., 1938., te nedavno, nakon obnove djelovanja. Kada je uspostavljena Republika Hrvatska, Družba je obnovljena u Zagrebu 23. lipnja 1990. a svečano ponovo uspostavljena 16. studenog 1990. Sjedište Družbe ponovno se nalazi u Kuli nad Kamenitim vratima, koju je Družba obnovila (1993.-1999.).

Ansambl za ranu glazbu Minstrel. Minstrel je bio srednjovjekovni pjesnik, pjevač, glazbenik. Putovao je od dvora do dvora, govorio, pjevao, svirao i zabavljao. Davne 1992. godine osnovan je Ansambl Minstrel s vizijom i misijom istraživanja i interpretacije rane glazbe; od rondeaua i virelaia, preko moteta i madrigala, do baletta, correnta i ciaccona. Udruženi dugogodišnje iskustvo članova i ljubav prema vokalnim i instrumentalnim formama prošlih stoljeća dovoljan su poticaj za nastavak putovanja kroz glazbene misli uhvaćene u vremenu.

 

Canzoni dall’amore di lontano

Antonio Scandello: Bona sera, come stai cor mio

Biagio Marini: Hor che lungi/Amante lontano

*

Giovanni G. Kapsperger: Ballo secondo/Gagliarda/Corrente

Giovanni G. Kapsperger: Alla luce

Marco Uccellini: Aria sopra la Bergamasca

*

Giovanni G. Kapsperger: O fronte serena

Biagio Marini: La Cominciola

Giovanni G. Kapsperger: Che fai tu

*

Fillipo Azzaiollo: Chi passa per’sta strada

  1. Falconieri/C. Monteverdi/V. Calestani: Ciaccona/Damigella tutta bella

 

Vesna Matana Matić – sopran; Goran Grčić – tenor; Nenad Kosak – tenor; Tomislav Vlahutin – bas; Sandra Munić – čembalo, viola da gamba; Lada Magdalenić Morpurgo – rebec, vielle, violina, Lea Sušanj Lujo – violončelo, viola da gamba, Kaja Farszky – udaraljke; Pedro Abreu – vihuela; Ante Beno – blokflauta, viola da gamba.